Kruche markizy sezamkowe z domową "chałwą" jogurtową
Kruche ciasteczka sezamkowe (na ok. 4 blachy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 200 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko

Domowa
chałwa jogurtowa:
- 150 g ziaren sezamu
- 70 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu
Ciastka- Łączymy
składniki suche- mąkę, ziarna sezamu, sól, cukier i proszek do pieczenia.
Dodajemy masło, siekamy i łączymy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtko i
szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej 1 godzinę. Ciasto cienko
wałkujemy i wykrawamy ciasteczka tej samej wielkości. Układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-15 minut, temp. 180 stopni. Ciasteczka
studzimy.
Uprażone
i przestudzone ziarna sezamu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania
jednolitej masy. Pod koniec dodajemy miękkie masło i cukier i ponownie
blendujemy. Dodajemy jogurt i krótko miksujemy. Masą przekładamy upieczone ciasteczka.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz