Jak zrobić ciasto duńskie? Dziś instrukcja krok po kroku. Jest ono wprawdzie dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest satysfakcjonujący. Ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji - wałkując jedną porcję, od razu wałkuję drugą, a następnie nadwyżkę ciasta owijam w folię spożywczą i zamrażam. Później wystarczy takie ciasto rozmrozić w lodówce i wykorzystać do dowolnych wypieków.
Ciasto duńskie, pomimo tego że wymaga od nas sporo czasu i uwagi, nie jest wcale ciastem trudnym. Ma wyjątkową strukturę - jakby połączenie ciasta francuskiego z ciastem drożdżowym. Na początek przygody z tym ciastem polecam przygotować z niego proste zawijaski - bez nadzienia, a jedynie pokryte obficie lukrem cytrynowym. Są pyszne, a dzięki nim będziemy mieli okazję wyczuć ciasto i dostosować swój piekarnik do wypieków tego typu. Zapraszam ;) .
Ciasto duńskie i danisze z cytrynowym lukrem
zaczyn:- 1,5 szklanki wody o temp. ok. 46 stopni
- 10 g suszonych drożdży
- 150 g mąki pszennej uniwersalnej (używam typ 480)
dodatkowo
- 225 g mąki pszennej uniwersalnej
- 140 g mąki tortowej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
-
5 g soli
- 285 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
Zaczyn- w misie
miksera mieszamy wodę, drożdże i mąkę - pozostawiamy na 5 minut.
Do zaczynu dodajemy przesiane mąki, cukier, sól i 60 g masła
pokrojonego w kawałki. Mieszamy za pomocą końcówki - haka na niskich obrotach,
do momentu, aż cała mąka zostanie wrobiona w ciasto. Zwiększamy prędkość
miksera o 1 stopień i mieszamy dodają
pozostałe masło - porcjami. Ciasto musi być elastyczne, ale większość kawałków
masła pozostać wciąż widoczna (miksujemy w sumie ok. 2 minuty). Przykrywamy
miskę i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie chłodzimy w lodówce
przez 2 godziny.
Na lekko prószonym mąką blacie wykładamy ciasto. Lekko
wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 cm na 25 cm. Krótsze końce
ciasta składamy do środka tak, aby spotkały się pośrodku, następnie w miejscu
styku końcówek ciasta składamy placek na pół (jak książkę) - patrz rysunek poniżej. Ciasto owijamy w
folię i chłodzimy ok. 1 godzinę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45 na 25
cm i ponownie składamy - tym razem na 3 - patrzy rysunek poniżej. Owijamy folią i chłodzimy 1 godzinę.
Ciasto ponownie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt
45 na 25 cm i ponownie składamy na 3. Owijamy folią i chłodzimy 4 godziny lub
całą noc. Ciasto jest gotowe do użycia.
Przepis na ciasto duńskie pochodzi z książki Anny Olson Bake with Anna Olson (Danish Pastry Dough).
Przepis na ciasto duńskie pochodzi z książki Anny Olson Bake with Anna Olson (Danish Pastry Dough).
Zawijaski - danisze z cytrynowym lukrem
- ciasto duńskie
- sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
- 1 jajo wymieszane z 2 łyżkami wody
Połowę ciasta
wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm. Wycinamy z niego paski o szerokości 2,5 cm.
Każdy pasek skręcamy jak spiralkę, a następnie zawijamy nadając kształt okręgu
- układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, aby koniec
podwinąć pod spód ciastka. Czynności powtarzamy do wyczerpania wszystkich
pasków ciasta. Gotowe zawijańce przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciastka smarujemy roztrzepanym
z wodą jajkiem.
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni ok. 30 minut -
na złoty kolor. Tak zaleca Anna Olson, jednak pamiętajcie, że każdy piekarnik
jest inny. Ja swoje zawijaski muszę piec w nieco wyższej temperaturze -
wyrośnięte wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i po 5 minutach
zmniejszam temperaturę do 200 - 190 stopni i piekę kolejne 15 minut (ja w sumie
zawijańce bez nadzienia trzymam w piekarniku
ok. 20 minut). Zbyt niska temperatura początkowa spowoduje wytopienie
się masła, co w efekcie końcowym da nam bardzo tłuste ciastka.
Jeszcze ciepłe lukrujemy cytrynowym lukrem (sok z
cytryny + cukier puder ile zabierze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz