środa, 23 sierpnia 2017

Zapiekanka ryżowo-warzywna

Zapiekanka ryżowo warzywna to bogactwo smaków i witamin. Znajdziecie w niej dużą ilość cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Jest pyszna od razu po upieczeniu, ale doskonale nadaje się również do przechowywania i odgrzewania. Zdecydowanie polecam - rodzinna porcja ;) . 

Zapiekanka ryżowo-warzywna

 Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu + ok. 3 - 3,5 szklanki wody
  • 3 małe cukinie
  • 2 białe papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 duże pomidory
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g sera żółtego salami
  • 170 g parówek 
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta -  2- 3 łyżki
  • olej do smażenia 

Ryż przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając na małym ogniu.
Do ugotowanego ryżu dodajemy:
- pokrojoną w drobną kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulkę;
- obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory;
- pokrojoną w kostkę i podsmażoną paprykę
- pokrojoną w kostkę i podsmażoną cukinię
-  pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbaskę
-  pokrojony w drobna kostkę albo starty na tarce żółty ser.
Mascarpone, mleko  i jaja miksujemy ze sobą na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową - dodajemy do warzyw z ryżem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy bułką tartą i skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 55 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)