Zapiekanka ryżowo warzywna to bogactwo smaków i witamin. Znajdziecie w niej dużą ilość cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Jest pyszna od razu po upieczeniu, ale doskonale nadaje się również do przechowywania i odgrzewania. Zdecydowanie polecam - rodzinna porcja ;) .
Zapiekanka ryżowo-warzywna
Składniki:- 1,5 szklanki ryżu + ok. 3 - 3,5 szklanki wody
- 2 białe papryki
- 2 duże cebule
- 2 duże pomidory
- 250 g serka mascarpone
- 130 g sera żółtego salami
- 170 g parówek
- 4 jaja
-
4 łyżki mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta - 2- 3 łyżki
- olej do smażenia
Ryż przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
Przykrywamy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod
przykryciem od czasu do czasu mieszając na małym ogniu.
Do ugotowanego ryżu dodajemy:
- obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory;
- pokrojoną w kostkę i podsmażoną paprykę
- pokrojoną w kostkę i podsmażoną cukinię
- pokrojoną w kostkę
i podsmażoną kiełbaskę
- pokrojony w drobna
kostkę albo starty na tarce żółty ser.
Mascarpone, mleko i
jaja miksujemy ze sobą na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową - dodajemy do warzyw z ryżem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do
dużego naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy bułką tartą i skrapiamy
olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz