Zupa cebulowo-cukiniowa to idealny obiad na letnie, ale nieco chłodniejsze dni. Smakuje wybornie i nawet osobom, które nie przepadają za kremami posmakowała. Jej ogromnym atutem jest to, że zrobicie ją błyskawicznie. ;)
Zupa cebulowo-cukiniowa
składniki
- 2 średnie cukinie
- 3 duże cebula
- 1 duży ziemniak
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżeczka suszonego estragonu
- 3 - 4 łyżki octu jabłkowego
- woda
- sól
- pieprz
- 250 g serka mascarpone
W garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju
rzepakowego przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojonego
ziemniaka i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Dodajemy estragon i chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą - tyle, żeby przykryła
warzywa i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy mascarpone, sól, pieprz
do smaku i ocet jabłkowy. Całość dokładnie blendujemy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz