Ciastka francuskie na domowym cieście francuskim to elegancki i przepyszny deser. W wersji ze słodkimi brzoskwiniami zasmakuje każdemu. Warto pokusić się o przygotowanie własnego ciasta francuskiego - ma wyjątkowy smak i teksturę. Nigdy nie kupicie tak dobrego, jak te, które sami zrobicie.
Ciastka francuskie z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (1/3 ciasta z tego przepisu)
- ok. 3 brzoskwinie Paraguayo - po pół na ciastko
-
opcjonalnie 6 łyżeczek kremu czekoladowego
- cukier puder
Jeden płat ciasta dosyć cienko wałkujemy (prostokąt o
wymiarach nieco większych jak 30 x 20
cm). Wykrawamy 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. Jeśli decydujemy się
na wariant z kremem, pośrodku układamy po łyżeczce kremu, a na niego kawałki
brzoskwiń (na jeden kwadrat ok. 1/2 niedużej brzoskwini lub moreli).
Pozostawiamy na chwilę, żeby ciasto złapało temp. pokojową. Brzegi smarujemy
roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15- 20 minut temp. 220 stopni. Podajemy posypane
cukrem pudrem.
Ciasto francuskie jest przepyszne! Kto go nie kocha? Twoje ciasteczka wyglądają obłędnie, proste, a jak z prawdziwej cukierni. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/