poniedziałek, 20 listopada 2017

Ciasto na ziemniakach z sernikowym kremem i karmelizowanym kokosem

Zapraszam na pyszne nieco nietypowe ciasto, które w sumie można z powodzeniem nazwać tortem. Samo ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste - a to dzięki dodatkowi ziemniaków. Również dzięki nim placki długo zachowują swoją świeżość. Krem nie jest za słodki, w smaku dorównuje najlepszym sernikom - dzięki temu dzisiejsze ciasto  możemy przygotować jako tort dla osoby będącej miłośnikiem wszelkiego rodzaju serowników. Karmelizowany kokos to po prostu petarda - sami musicie się o tym przekonać ;) 

Ciasto na ziemniakach z sernikowym kremem i karmelizowanym kokosem

 Składniki na 2 placki (tortownice 25 cm) 

·   2 i 1/4  szklanki mąki pszennej
·   1 szklanka i 2  łyżki puree z ziemniaków (ziemniaki (najlepiej mączne) obieramy ze skórki, porcjujemy w średniej wielkości kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko podprażamy w garnku, a następnie dokładnie blendujemy )
·   1 szklanka i 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
·   150 g miękkiego masła 
·   3 jaja
·   2 i 1/4  łyżeczki proszku do pieczenia
·   szczypta soli
·   łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z ziemniaków, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy po równo do 2 tortownic wysmarowanych masłem i wysypanych mąką (tortownice o średnicy  25 cm). Pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną warstwę. 


Krem sernikowy:
  • 500 g twarogu
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru +2 łyżki
  • 23 g mąki pszennej
  • 23 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
Masło topimy w garnku. W oddzielnej misce ubijamy jaja z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy  mąki i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy ser i ponownie całość miksujemy na gładką masę. Cały czas miksując wlewamy roztopione i lekko wystudzone masło.  Całość przekładamy do garnka i  cały czas mieszając gotujemy na niedużym ogniu, aż masa się zagotuje i zgęstniej. Masę lekko studzimy.
Na jeden placek wykładamy masę serową, przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy. Ciasto najlepiej składać przy użyciu obręczy zaciskowej. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Karmelizowany kokos (do ciasta wykorzystamy ok. 1/2 porcji)
  • 200 g wiórków koksowych
  • 70 g cukru
  • 40 g masła
  • 2,5 łyżki mleka
Składniki na karmelizowany kokos przekładamy do garnka i zagotowujemy, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną matą silikonową i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-23 minuty na złoty kolor. Kokos musi być chrupiący. Studzimy i kruszymy na kawałki.
Wierzch ciasta pokrywamy cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny + łyżka kakao + cukier puder ile zabierze). Kiedy lukier zacznie stygnąć (ale nie do końca), posypujemy wierzch pokruszonym kokosem.
Dekoracja czekoladowy plaster miodu:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • folia bombelkowa
Folię bombelkową dokładnie, ale delikatnie (żeby bąbelki nie popękały) myjemy i suszymy. Przycinamy pasek o wysokości odpowiadającej wysokości ciasta i długości odpowiadającej obwodowi ciasta.
Czekoladę drobno siekamy, przekładamy do miski i dodajemy masło. Całość topimy nad gorąca kąpielą wodną.
Roztopioną czekoladą polewamy przygotowaną folię od strony wystających pęcherzyków - dokładnie rozprowadzamy np. za pomocą szpatułki. Chwilę czekamy, żeby czekolada zaczęła stygnąć. Kiedy będzie jeszcze plastyczna przyklejamy ją do boków ciasta - delikatnie, ale dokładnie dociskamy, żeby czekolada na folii dokładnie przylegała do ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby czekolada całkowicie zastygła. Następnie delikatnie ściągamy folię z pęcherzykami.




5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis.
    W życiu nie miałabym odwagi, by użyć ziemniaki w cieście!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A polecam, bo sprawdza się rewelacyjnie :))) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. zamiast ziemniaków można dodać marchew, dynię, szpinak, buraki...ciasto będzie kolorowe

      Usuń
  2. Ja bym zrobiła z musem malinowym pośrodku. Koniecznie muszę zrobić na święta!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)