Sałatka makaronowa z kalafiorem
Składniki:
- 500 g makaronu kokardki
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki pesto
- 200 g sera żółtego królewskiego startego na tace o grubych oczkach
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 garście orzeszków ziemnych solonych i prażonych
Kalafior porcjujemy na nieduże różyczki, układamy na blasze
piekarnikowej, solimy i obficie skrapiamy olejem. Dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości.
Makaron gotujemy al dente. Przekładamy do miski, dodajemy
małe różyczki kalafiora i piórka cebuli. Dodajmy ser żółty, pokrojone w kostkę
suszone pomidory, orzeszki i pesto -
dokładnie, ale delikatnie mieszamy w razie potrzeby doprawiając solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz