Bułki drożdżowe z farszem mięso - brukiew
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 500 ml mleka
- 2 paczki suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 13 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki majonezu

do posmarowania 1 jajo + odrobina wody
do posypania sezam lub mak
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy
cukier, sól, letnie mleko, olej, majonez i wyrabiamy na jednolite, elastyczne
ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy, odrywamy kuleczkę ciasto ważącą ok. 80
g. Każdą kuleczką cienko wałkujemy na kształt okręgu, na środku placuszka
układamy dużą łyżkę farszu i
formujemy kulkę- gdybyśmy mieli problem ze zlepieniem brzegów, należy delikatnie
zwilżyć je letnią wodą. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej
papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przed
wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem i
posypujemy ziarnami sezamu lub suchego maku. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp.
180 stopni. Smacznego!
Farsz: - na 25 bułek wystarczy połowa farszu, ja
przygotowuję go z podwójnej porcji i przeznaczam jako sos do makaronu czy ryżu,
farsz można też zamrozić.
Składniki:
- 2 kg mielonego mięsa - u mnie mix schabu i udźca z indyka
- 2 cebule
- 150 g sera żółtego królewskiego
- 4 łyżki pesto
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 7-8 łyżek kremówki
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy mięso i smażymy na dość dużym ogniu do zrumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy majonez, pesto, ketchup i ocet balsamiczny i dusimy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem . Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor startą na tarce o dużych oczkach brukiew, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy starty na tarce żółty ser - całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Idealne dla prawdziwych mięsożerców :) Mój mąż byłby zadowolony z takiego śniadanka :P
OdpowiedzUsuńTo jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńTe bułeczki brzmią niesamowicie! Idealne na rodzinny obiad lub imprezę. 😊 Połączenie różnych rodzajów mąki, majonezu w cieście oraz aromatycznego farszu z brukwi, mięsa i sera musi smakować wspaniale. Fajny pomysł z wykorzystaniem reszty farszu jako sosu do makaronu.
OdpowiedzUsuń