wtorek, 13 lutego 2018

Nugatowo-czekoladowe mini batoniki na jeden kęs

Nugatowo-czekoladowe mini batoniki na jeden kęs to doskonały pomysł na prezent. Sprawdzą się również jako dodatek do mocnej kawy albo słodka przekąska w trakcie dnia. Małe pyszności. Polecam ;) 

Nugatowo-czekoladowe mini batoniki na jeden kęs


 składniki

  • 125 g czekolady gorzkiej drobno posiekanej
  • 2 białka w temp. pokojowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • niepełne 1/2 szklanki wody (z połowy szklanki odejmujemy mniej więcej 1 łyżkę wody)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na panierkę:
  • 2 garście obranych pistacji solonych
  • 2 garście orzeszków ziemnych solonych, smażonych



Przygotowujemy pojemnik o wymiarach ok. 14 cm x 14 cm. Musimy wyłożyć go równą warstwą foli spożywczej tak, aby boki pojemnika również były nią pokryte. Naczynie odstawiamy na bok.
Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Lekko studzimy.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
W niedużym rondelku zagotowujemy wodę, cukier i miód - gotujemy do uzyskania temp. 120 stopni (najlepiej temperaturę skontrolować termometrem), nie mieszamy. Kiedy syrop cukrowy będzie gotowy, ściągamy go z ognia i cienkim strumieniem dolewamy do białek cały czas ubijając pianę białkową na średnich obrotach miksera. Kiedy dodamy cały syrop, zwiększamy obroty do maksimum i miksujemy aż beza uzyska temp. pokojową - ok. 10 minut. Następnie powoli wlewamy roztopioną czekoladę i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę szybko wykładamy do przygotowanego pojemnika, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W między czasie w blenderze miksujemy na okruszki orzechy ziemne i pistacje.
Schłodzoną masę wyjmujemy z pojemnika, ściągamy folię. Ostry nóż maczamy w gorącej wodzie i porcjujemy nugat na małe kwadraciki - jest bardzo słodki, więc taka kosteczka na porcję będzie idealna. Najlepiej najpierw odkroić nierówne boki, a dopiero potem całość podzielić na 16 równych kwadracików. Odkrojoną z boków masę porcjujemy na mniejsze kawałki, turlamy je w dłoniach tworząc kulki.
Każdy mini batonik zanurzamy na sekundę w ciepłej wodzie, a następnie w panierce z orzeszków. Dokładnie, ale delikatnie dociskamy, żeby okruszki dobrze przykleiły się do nugatu. Batoniki ponownie wstawiamy na chwilę do lodówki. Smacznego!





1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Google+ Badge

Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Followers

Translate

Follow by Email

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)