Sernik cynamonowo-kawowy
spód- 100 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki fruktozy
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Fasolę miksujemy z mlekiem i olejem masę. Dodajemy jajka,
proszek, wanilię, wiórki kokosowe oraz fruktozę
i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia, średnica 24-25 cm i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego
patyczka. Studzimy na kratce, odcinamy
wierzchnią skórkę.
krem kawowy:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki fruktozy - pudru (fruktozę mielę w młynku do kawy)
- 300 g masła
- 1/4 szklanki mocnego espresso
Jajka ubijamy z fruktozą nad
gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie
puszysta i gęsta, a fruktoza całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10
minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami
lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Miękkie masło
ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami masę jajeczną,
a następnie stopniowo wystudzoną kawę.
Masa serowa:
·
500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (odsączonego na
sicie z nadmiaru wody przez całą noc w lodówce)
·
1/2 szklanki fruktozy

·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
3 jaja
·
125 g mascarpone
·
łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki masy
miksujemy na gładki krem. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia i spryskanej sprayem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 45 minut temp.
180 stopni. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce (sernik cały czas pozostawiamy
z papierem do pieczenia, ściągamy już po ułożeniu sernika na cieście).
Składanie - placek koksowy - krem kawowy - sernik cynamonowy
spodem do góry
krem na boki ciasta:125 g mascarpone
- 200 g serka śmietankowego lekko solonego
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki pudru z fruktozy
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i
puszystej masy. Kremem pokrywamy boki ciasta i wykonujemy dekoracyjny rant.
Wspaniale się prezentuje...
OdpowiedzUsuńO ile sernik, to nie moje klimaty, o tyle temu dałabym szansę!
;)
Sernik wygląda absolutnie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTaka wersja sernika bardzo mi odpowiada
OdpowiedzUsuń