poniedziałek, 19 lutego 2018

Sernik cynamonowo-kawowy

Sernik cynamonowo- kawowy o niskim IG. Na kokosowym cieście. Bez mąki (bezglutenowy) i białego cukru. Zapraszam.

Sernik cynamonowo-kawowy

 spód 
  • 240 g białej fasoli z puszki (1 puszka, waga już po odsączeniu z zalewy)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki fruktozy
  •  2 łyżki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Fasolę miksujemy z mlekiem i olejem masę. Dodajemy jajka, proszek,  wanilię, wiórki kokosowe oraz fruktozę i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, średnica 24-25 cm i pieczemy ok. 30  minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.  Studzimy na kratce, odcinamy wierzchnią skórkę.

krem kawowy:
  • 3 jaja
  • 3/4  szklanki fruktozy - pudru (fruktozę mielę w młynku do kawy)
  • 300 g masła
  • 1/4 szklanki mocnego espresso

Jajka ubijamy z fruktozą nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a fruktoza całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami masę jajeczną, a następnie stopniowo wystudzoną kawę.

Masa serowa: 

·         500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (odsączonego na sicie z nadmiaru wody przez całą noc w lodówce)

·         1/2 szklanki fruktozy


·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

·         3 jaja

·         125 g mascarpone

·         łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki masy miksujemy na gładki krem. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej sprayem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 45 minut temp. 180 stopni. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce (sernik cały czas pozostawiamy z papierem do pieczenia, ściągamy już po ułożeniu sernika na cieście).



Składanie - placek koksowy - krem kawowy - sernik cynamonowy spodem do góry

krem na boki ciasta:125 g mascarpone
  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki pudru z fruktozy

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Kremem pokrywamy boki ciasta i wykonujemy dekoracyjny rant.

3 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentuje...
    O ile sernik, to nie moje klimaty, o tyle temu dałabym szansę!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda absolutnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka wersja sernika bardzo mi odpowiada

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)