piątek, 28 czerwca 2013

Placki z bobu

Dziś zapraszam na placuszki z bobu. To sezonowe warzywo oprócz walorów smakowych ma również zdrowotne. Pod tym linkiem możecie przeczytać o jego zaletach.  Poniżej przedstawiam fajny sposób na jego zaserwowanie.

Placki z bobu

Składniki:
·         0,5 kg bobu
·         3 łyżki mąki pełnoziarnistej
·         1 jajko
·         sól, pieprz do smaku
·         pęczek pietruszki
·         skórka z połowy pomarańczy
·         feta - 100g
·         1/2 cebuli
·         ząbek czosnku
·         olej do smażenia

Bób myjemy i  gotujemy  w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Kiedy bób przestygnie, blendujemy go razem ze skórką (młodego bobu nie trzeba obierać). Dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę, ząbek czosnku, fetę, skórkę z pomarańczy oraz pietruszkę i ponownie blendujemu.  Dodajemy mąkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.  Smacznego!







2 komentarze:

  1. jadłam już rożne placuszki,ale by zrobić je z bobu,to nawet nie pomyslałam,a uwielbiam go jeść....zobaczymy jak to będzie wygladać w moim wykonaniu :)

    ben

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że Ci Jolu zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)