Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem
Składniki
·
270-300 g mąki
·
70-80 g zmielonych pistacji
·
200 g masła
·
150 g cukru pudru
·
1 łyżka śmietany 18%
Do przesianej mąki dodajemy zmielone
pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę.
Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym
czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni. Można podawać je
same, lub z pistacjowym kremem.
Pistacjowy krem:
·
100 g zmielonych pistacji
·
100 g białej czekolady
·
1 łyżka masła
·
2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
·
2-3 łyżki cukru pudru
Czekoladę z łyżką
masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy
zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest
za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy
pistacjowe herbatniki. Smacznego!
bardzo apetycznie wyglądaja te ciasteczka...kurcze,ale co z moją tuszą :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis
ben