niedziela, 30 czerwca 2013

Babeczki z budyniem

Dzisiejszy wpis dedykuję mojej siostrze Malwinie :) . A to z tego powodu, iż podzielę się w nim przepisem na babeczki, które podarowałam jej dziś (z małym wyprzedzeniem, ale akurat dziś miałyśmy możliwość się spotkać) w prezencie imieninowym. Są to klasyczne, eleganckie i przede wszystkim (mam nadzieję) smakowite kruche babeczki z budyniem. No może nieco odbiegają od klasyki, gdyż dodałam do nich  zdrowszej mąki pełnoziarnistej. Wprawdzie ciasteczka w takiej formie wymagają nieco więcej pracy, ale na szczególne okazje naprawdę warto się potrudzić. Efekt gwarantowany!


Babeczki z budyniem

Składniki:
Na ciasto:
·         1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
·         1 szklanka mąki pszennej
·         2 żółtka
·         200 g masła z lodówki
·         1 łyżka śmietany
·         1/2 szklanki brązowego cukru

Mieszamy mąki  z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.


Na budyń:
·         4 żółtka
·         około 1/2 szklanki cukru waniliowego
·         300 ml mleka
·         łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę.  Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.

Z ciasta wykrawamy babeczki- ok.  2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki)  i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki.  Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)