Babeczki z budyniem
Składniki:
Na ciasto:
·
1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
·
1 szklanka mąki pszennej
·
200 g masła z lodówki
·
1 łyżka śmietany
·
1/2 szklanki brązowego cukru
Mieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę
i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej
1 godzinę.
Na budyń:
·
4 żółtka
·
około 1/2 szklanki cukru waniliowego
·
300 ml mleka
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną,
dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem
i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako
zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem
(2/3 wysokości foremki) i zamykamy
wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki
na wierzchu każdej babeczki. Z podanych
proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz