Złocisty kuskus
Składniki:
·
1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
·
3 szklanki wywaru warzywnego
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
Kuskus przekładamy do dużej miski. Zalewamy
gorącym wywarem warzywnym wymieszanym z łyżką sosu sojowego. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach kuskus wchłonie cały płyn i
będzie gotowy na przyjęcie kolejnych dodatków- w tym przypadku warzywnych.
·
2 duże cebule
·
2 średniej wielkości marchewki
·
ząbek czosnku
·
sól i pieprz do smaku
·
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
·
łyżka oleju rzepakowego
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i
imbirem. Warzywa łączymy z gotowym kuskusem.
·
bakłażan
·
cukinia
·
łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- sól, pieprz do smaku
Warzywa kroimy na cieniutkie paseczki- swoim wyglądem mają przypominać
makaron. Podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy do smaku.
Na sos:
·
2 łyżki soku z pomarańczy
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·
1 łyżka oliwy
Całość dobrze ze sobą łączymy.
Na talerz wykładamy porcję kuskusu, wokoło formując "wianuszek" z
bakłażanowo-cukiniowego makaronu. Podajemy z filecikami z pomarańczy oraz sosem
pomarańczowym.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz