Tarta truskawkowa z budyniowym kremem
Składniki:
Na kruchy spód:
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru brązowego
- 3 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z cukrem, dodajemy żółtka, łączymy za pomocą noża. Dodajemy masło i szybko wyrabiamy. Schładzamy ok. godzinę w lodówce. Przekładamy do formy na tartę, którą należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją termoobieg.
· Na masę budyniową:
0,5 l mleka
100 g cukru brązowego
2 torebki budyniu waniliowego
3 żółtka
300 g śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
łyżka masła
skórka z cytryny
1 kg truskawek/ lub innych ulubionych owoców- borówki, maliny, poziomki, porzeczki, winogrona
galaretka truskawkowa
krem orzechowo-czekoladowy
0,5 l mleka
100 g cukru brązowego
2 torebki budyniu waniliowego
3 żółtka
300 g śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
łyżka masła
skórka z cytryny
1 kg truskawek/ lub innych ulubionych owoców- borówki, maliny, poziomki, porzeczki, winogrona
galaretka truskawkowa
krem orzechowo-czekoladowy
Wystudzone ciasto smarujemy kremem czekoladowym.
Przygotowujemy masę budyniową. Odlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niego żółtka oraz budyń i dokładnie ucieramy za pomocą miotełki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i śmietanką. Do gotującej
się masy dodajemy masę żółtkowo-budyniową. Zagotowujemy na małym ogniu,
dodajemy masło. Ściągamy i dodajemy skórkę z cytryny. Nieco przestudzony krem wykładamy na uprzednio posmarowane kremem czekoladowym ciasto.
Na kremie układamy truskawki i smarujemy je
roztopioną, niemalże żelująca już galaretką (galaretkę sporządzamy w 1/4 l wody).
Schładzamy.
Smacznego!
Wygląda przepysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńEwuś!!!! Jaki piękny blog :))) Jestem pierwsza :))) Yuppi :)))
OdpowiedzUsuńNie nie jestem :( Ale super, ze założyłaś blog :))
OdpowiedzUsuńSamym widokiem można się najeść :) Czekamy na kolejne "wyśmienitości" :)
OdpowiedzUsuńEwuniu,gratulacje!,nareszcie założyłaś bloga,z pewnością będę stałą bywalczynią tego miejsca.Twoje przepisy są dla mnie inspiracją.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńEwuś, nareszcie:) witaj w blogosferze Kochana:))))
OdpowiedzUsuńWrzucam Cię do obserwowanych w Nibylandii Michaela Jacksona!
Ewa swietnie wszystkie przepisy razem ...masz w ręku ....,ktory tak naprawde lubisz ... moze to będzie recepta na przyszlość ... blog ,,,jest juz w moich ulubionych ... Ewa ... poprosze ..jakies latwe szybkie .. przepisy na ryby ....
OdpowiedzUsuńBędą niebawem :)
UsuńJest noc,a ja teraz weszłam na Twojego bloga...same smakowitości....bardzo sie cieszę...jutro poczytam...może i mnie się w końcu coś uda.....
OdpowiedzUsuńben