Tort malinowy
Na ciasto:
Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki
na jeden placek:
·
2 jajka
·
60 g mąki pszennej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 łyżka oleju rzepakowego
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość
wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
(dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej
odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg
przez ok. 15- 16 minut.
·
ok. 350 g dżemu malinowego
Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką
warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok-
posłuży nam jako górna warstwa tortu.
Masa
malinowa:
·
500 g malin
·
ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego,
jak słodkie mamy owoce
·
duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
·
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·
2 żółtka
·
1/2 szklanki mleka
·
400 g miękkiego masła
Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy.
Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za
pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do
gotujących się malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa
"pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie
przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło
dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy. Gotową masę
malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem.
·
ok. 500-700 g malin
Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część
wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.
Masa mascarpone:
·
200 g miękkiego masła
·
750 g serka mascarpone
·
4 łyżki cukru
·
sok z 1 dużej cytryny
·
3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku
(dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan
fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Na masę malinową i maliny wykładamy połowę
masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych
rozetek na wierzchu ciasta.
Na masę mascarpone układamy odłożony
wcześniej placek- w taki sposób, aby
strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej
masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
·
tabliczka mlecznej czekolady
·
tabliczka gorzkiej czekolady
·
duża łyżka masła
·
4 łyżki mleka.
Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy
wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to
zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za
pomocą trzonka od małej łyżeczki.
Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa
cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy
wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone
na bokach tortu.
·
galaretka truskawkowa/malinowa
Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki),
studzimy. Tężejącą już galaretką
smarujemy maliny zdobiące nasz tort.
Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Pracochłonny ale na pewno pyszny! Kocham malinki!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Mamy <3 <3
OdpowiedzUsuńTort przepięknej piękności i zapewne pyszny:)
Dziękuję w imieniu mamy :)
Usuń