Kontrastowe roladki
Składniki:
·
200 g miękkiego masła
·
160 g cukru waniliowego
·
jajko
·
300 g mąki pszennej
·
łyżeczka proszku do pieczenia
·
30 g kakao
·
skórka otarta z połowy cytryny
Mało ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jajko i
dalej ucieramy. W osobnej misce łączymy suche składniki- mąkę oraz proszek.
Suche składniki dodajemy stopniowo do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę
dzielimy na dwie części. Do jednej
dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao.
Oba ciasta wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej
pół godziny. Następnie rozwałkujemy je na dwa prostokąty - ważne aby udało się
nam otrzymać prostokąty podobnej wielkości. Na ciasto jasne układamy
rozwałkowane ciasto ciemne. Tak otrzymane dwukolorowe ciasto zwijamy wzdłuż
dłuższego boku. Roladę zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny, do godziny
do zamrażalnika. Kiedy rolada dobrze się schłodzi, będziemy mogli z łatwością
wykrawać ciasteczka. Roladę tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na
blasze wysmarowanej masłem. Pieczemy
około 14 minut, termoobieg 180 stopni. Smacznego!
wypas!!
OdpowiedzUsuńpyszne i bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń