Orkiszowe rolowane
Składniki:
·
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
·
250 g miękkiego masła
·
100 gram brązowego cukru
·
60 g cukru waniliowego
·
3 jajka
·
krem orzechowo-czekoladowy
·
dżem jagodowy
Masło ucieramy z oba rodzajami cukru, stopniowo dodajemy
jajka. W osobnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia oraz
sól. Składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając.
Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na pól godziny-
godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy na
dwa cienkie prostokąty. Jeden z nich smarujemy cienko kremem
czekoladowo-orzechowym, drugi dżemem. Ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
Rolady wstawiamy na pół godziny - godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie rolady
tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy około 14 minut,
termoobieg 180 stopni.Smacznego!
Ps. Ostatnie zdjęcie jest również zapowiedzią następnego przepisu :) .
Jakie to proste i zapewne pyszne:)
OdpowiedzUsuńKorcia, Ty jesteś artystką... naprawdę <3
Dziękuję Michaelinko :)
OdpowiedzUsuń