Zupa krem
cukiniowo-paprykowa
·
2 średnie cukinie
·
2 zielone papryki
·
1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
·
1 duża cebula
·
sól
·
pieprz
·
świeży imbir
·
łyżka masła
·
4 szklanki
wody
·
feta , jogurt lub kwaśna śmietana do podania
·
listki świeżej bazylii
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka-
warzywa podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do głębokiego garnka. Cukinie i
paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do ziemniaków i cebuli. Całość
zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem
oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej
śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!
Choć tego typu zupy u mnie zbyt często nie goszczą, osobiście je uwielbiam. Zawsze świetnie smakują!
OdpowiedzUsuń