Faszerowane cukinie z grilla
Składniki:
·
3 małe cukinie
·
3 duże cebule
·
3 duże marchewki
·
świeży imbir
·
pęczek pietruszki
·
opakowanie fety - ok. 200-270 g
·
sól, pieprz do smaku
Cukinie przecinamy wzdłuż na pół. Każdą
łódeczkę wydrążamy za pomocą łyżeczki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa
podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy
przesiekany miąższ cukinii. Całość jeszcze chwilkę smażymy. Doprawiamy świeżo
startym imbirem, solą i pieprzem. Farsz ściągamy z ognia, dodajemy drobno
posiekaną pietruszkę i połowę fety pokrojonej w kostkę. Skórkę cukinii smarujemy po zewnętrznej stronie odrobiną
oliwy, do środka nakładamy farsz, na wierzchu układamy resztę pokrojonej w
kostkę fety. Cukinie układamy na tackach do grillowania, grillujemy ok. 15-20
minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz