Maślany placek drożdżowy ze śliwkami pod kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
·
ok. szklanki mleka
·
100 g drożdży
·
szklanka cukru
·
6 łyżek mąki
Z
podanych składników przygotowujemy zaczyn - drożdże kruszymy i zasypujemy
cukrem. Czekamy aż zaczną przechodzić w stan płynny, dodajemy mąkę i stopniowo
dodajemy ciepłe mleko. Dobrze mieszamy, aby nie było żadnych grudek.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
·
800 g mąki
·
skórka stara z 2 cytryn
·
3 jajka
·
3 żółtka
·
100 g roztopionego masła
·
1/4 szklanki oleju
·
szczypta soli
Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, olej i sól, dodajemy
zaczyn. Dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
·
śliwki
Ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blachy wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Układamy śliwki i chwilę czekamy, żeby ciasto jeszcze
popracowało. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, 180 stopni. Po tym
czasie wykładamy połowę przygotowanej kruszonki.
·
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
1/2 szklanki otrąb owsianych
·
150 g zimnego masła
·
szklanka brązowego cukru
Z podanych składników robimy kruszonkę.
Kruszonkę
dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na śliwki po ok. 20-25 minutach
pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy resztę
kruszonki i pieczemy jeszcze ok. 15 minut z włączoną grzałką górną.
Smacznego!
To nawet wykonam od czasu do czasu i mi wychodzi,z tym,że na kruchym cieście.
OdpowiedzUsuńŁatwiejsze oczywiście... he he ;)