Kontrastowy mus czekoladowy
·
słodka śmietanka 12% - 500 g
·
2 łyżki cukru
·
gorzka czekolada 100 g
·
biała czekolada 100 g
·
4 żółtka
·
śmietana kremówka 500 g
·
skórka z cytryny
Śmietankę 12% rozlewamy po połowie do dwóch
garnków. Do każdego dodajemy po łyżce cukru i zagotowujemy. Śmietankę zdejmujemy z ognia i do każdego
garnuszka dodajemy po 2 żółtka- szybko mieszając i uważając, by nie uzyskać
śmietanowej jajecznicy. Do jednego garnka dodajemy czekoladę gorzką, do
drugiego białą. Do musu białego dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Dobrze mieszamy. Masy odstawiamy do
wystygnięcia. Gdy już ostygną, łączymy je z ubitą śmietaną kremówką- do jasnej
i do ciemnej masy dodajemy po 250 g ubitej śmietany. Całość rozlewamy
finezyjnie do pucharków czy szklaneczek. Mus podajemy dobrze schłodzony.
Smacznego!
Ale piękne wzorki :)))
OdpowiedzUsuńzjadłabym
OdpowiedzUsuń