wtorek, 3 września 2013

Kontrastowy mus czekoladowy

Są takie dni, kiedy humor i samopoczucie może poprawić jedynie czekolada :) . Dziś jest właśnie taki dzień, więc sięgam po podwójnie czekoladowy deser kontrastowy!

Kontrastowy mus czekoladowy
 Składniki:
·         słodka śmietanka 12% - 500 g
·         2 łyżki cukru
·         gorzka czekolada 100 g
·         biała czekolada 100 g
·         4 żółtka
·         śmietana kremówka 500 g
·         skórka z cytryny

Śmietankę 12% rozlewamy po połowie do dwóch garnków. Do każdego dodajemy po łyżce cukru i zagotowujemy.  Śmietankę zdejmujemy z ognia i do każdego garnuszka dodajemy po 2 żółtka- szybko mieszając i uważając, by nie uzyskać śmietanowej jajecznicy. Do jednego garnka dodajemy czekoladę gorzką, do drugiego białą. Do musu białego dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.  Dobrze mieszamy. Masy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już ostygną, łączymy je z ubitą śmietaną kremówką- do jasnej i do ciemnej masy dodajemy po 250 g ubitej śmietany. Całość rozlewamy finezyjnie do pucharków czy szklaneczek. Mus podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!






2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)