Łosoś w oregano z batatowymi frytkami
Składniki:
·
2 dzwonka łososia
·
świeże oregano- kilka gałązek
·
sól
·
pieprz
·
cytryna
·
1 batat
·
3-4 łyżki oleju rzepakowego
·
suszone oregano
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny,
doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oleju rzepakowego.
Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami
cytryny. Skrapiamy olejem. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w
zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy olejem rzepakowym, doprawiamy
solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
Na
sos:
·
2 łyżki gęstego jogurtu
·
sól
·
pieprz
·
ząbek czosnku
·
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jogurt doprawiamy solą, pieprzem,
przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!
Uwielbiam łososia... mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń