Ciasto jeżynowe z migdałową bezą
Składniki
·
3 szklanki mąki
·
5 żółtek
·
350 g zimnego masła
·
0,5 szklanki cukru
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka otarta z 1 cytryny
Z podanych składników wyrabiamy ciasto-
mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem. Dodajemy skórkę z cytryny
oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Odkładamy mały kawałek ciasta, resztą wylepiamy dno i boki tortownicy
(wysmarowanej masłem i obsypanej mąką).
·
jeżyny
·
łyżeczka cukru waniliowego
·
łyżka bułki tartej
Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy cukrem i bułką. Na tak przygotowane
jeżyny ścieramy odłożone wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni
·
5 białek
·
szczypta soli
·
szklanka cukru pudru
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
150 g zmielonych migdałów
·
1 łyżeczka octu
Z podanych składników przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania
dodajemy mąkę oraz ocet. Ubite białka łączymy delikatnie za pomocą szpatułki z
migdałami.
Bezę wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy
5 minut w temp. 150 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120
stopni i pieczemy jeszcze 45-50 minut.
Smacznego!
Bezy mnie fascynują...;)
OdpowiedzUsuńNigdy mi się nie udały, być może w tym occie i mące ziemniaczanej tkwi tajemnica?