Lody brzoskwiniowe
·
3 żółtka
·
szklanka mleka
·
1/2 szklanki mleka w proszku 26,5%
·
ok. 3/4 szklanki cukru
Żółtka ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną,
dodajemy mleko w proszku i zalewamy gotującym
się zwykłym mlekiem. Całość dobrze miksujemy nad kąpielą wodną do
momentu uzyskania gęstego kremu. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do
wystudzenia.
·
5 dużych brzoskwiń
·
łyżka brązowego cukru
·
sok z cytryny
·
250 g serka mascarpone
Brzoskwinie
kroimy na małe cząstki, zasypujemy cukrem i dokładnie blendujemy, dodajemy sok
z cytryny - całość możemy przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę z owoców (ja
tego nie robię, gdyż w gotowych lodach odrobinki skórki mi nie przeszkadzają, a
wręcz przeciwnie- uważam, że dodają lodom charakteru). Owoce łączymy z serkiem mascarpone oraz
wystudzoną masą mleczno-jajeczną. Masę lodową przekładamy do maszynki -
godzinny program, lub do zamrażalnika, pamiętając, by co ok. 30 minut całość
dobrze miksować- czynność powtarzamy 5-6 razy. Lody idealnie smakują serwowane
z pistacjami. Smacznego!
pycha :)
OdpowiedzUsuń