czwartek, 29 sierpnia 2013

Lody brzoskwiniowe

Póki mamy jeszcze letnią pogodę naszych gości możemy oczarować tym pysznym i ochładzającym deserem. Bardzo kremowe, intensywnie brzoskwiniowe lody świetnie komponują się ze słonymi i chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Wypróbujcie to połączenie!

 Lody brzoskwiniowe


Składniki:
·         3 żółtka
·         szklanka mleka
·         1/2 szklanki mleka w proszku 26,5%
·         ok. 3/4 szklanki cukru

 Żółtka ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mleko w proszku i zalewamy gotującym  się zwykłym mlekiem. Całość dobrze miksujemy nad kąpielą wodną do momentu uzyskania gęstego kremu. Masę odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

·      5 dużych brzoskwiń
·      łyżka brązowego cukru
·      sok z cytryny
·      250 g serka mascarpone

Brzoskwinie kroimy na małe cząstki, zasypujemy cukrem i dokładnie blendujemy, dodajemy sok z cytryny - całość możemy przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę z owoców (ja tego nie robię, gdyż w gotowych lodach odrobinki skórki mi nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie- uważam, że dodają lodom charakteru).  Owoce łączymy z serkiem mascarpone oraz wystudzoną masą mleczno-jajeczną. Masę lodową przekładamy do maszynki - godzinny program, lub do zamrażalnika, pamiętając, by co ok. 30 minut całość dobrze miksować- czynność powtarzamy 5-6 razy. Lody idealnie smakują serwowane z pistacjami. Smacznego!

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)