Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i pietruszką
Składniki (dla 2 osób)
:
·
1/2 średniej wielkości kabaczka
·
100 g kaszy gryczanej
·
3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·
ok. 10 suszonych pomidorów z oliwy
·
1-1,5
szklani wody
·
sól
·
pieprz
·
pęczek pietruszki
·
ząbek czosnku
·
feta do posypania
Kabaczek przecinamy na pół, obieramy ze
skórki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Na patelni podgrzewamy oliwę spod
suszonych pomidorów. Dodajemy kaszę, chwilkę przesmażamy. Zalewamy wodą- na początku dodajemy szklankę,
kiedy kasza wchłonie płyn próbujemy, czy należy dolać jeszcze trochę wody.
Kasza powinna być al dente. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz
suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy. Zdejmujemy z
ognia i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Kabaczka podpiekamy w piekarniku ok. 15- 20 minut, 180 stopni (kabaczka warto najpierw posmarować odrobiną oleju spod suszonych pomidorów). Całość farszu przekładamy do tak przygotowanej połówki
kabaczka. Na wierzchu układamy kostki fety. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz