Kruche rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki
Składniki:
·
500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
300 g mąki pszennej
·
400 g zimnego masła
·
5 żółtek
·
200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
300 g cukru pudru
·
szczypta soli
·
skórka starta z 1 cytryny
·
3 łyżki cukru waniliowego
·
2 łyżki kakao
Nadzienie
·
dżem jagodowy połączony z twardą marmoladą w
proporcji 1:1
·
500 g serka capresi + 1 jajko + 3 łyżki cukru
waniliowego
·
100 g białej czekolady
·
100 g gorzkiej czekolady
·
odrobina mleka
·
cukier puder
Łączymy mąki, sól, cukier puder i cukier
waniliowy. Dodajemy masło- siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy żółtka, dodajemy
śmietanę i skórkę z cytryny. Zarabiamy nożem, następnie szybko zarabiamy
ciasto. Ciasto dzielmy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i ponownie
zarabiamy. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki,
wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy małe, długie trójkąty. Nadziewamy odrobiną
dżemu i serka. Zawijamy nadając albo kształt rogalików albo rureczek. Możemy przygotować ciasteczka z samym dżemem
lub z samym serkiem. Możemy też formować małe okrągłe ciasteczka- ciasto
wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy serowy farsz
tworząc z niego cienki rulonik. Zawijamy ciasto. Nożem dzielimy wałeczek na cienkie
kromeczki. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut, temp.180 stopni, termoobieg, okrągłe
ciasteczka ok. 17 minut. Upieczone ciasteczka możemy maczać w roztopionej
czekoladzie połączonej z odrobiną mleka lub najprościej- oprószyć cukrem
pudrem. Smacznego.
pycha :) do kawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń