Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami
Składniki
·
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 łyżeczka cukru
·
1 łyżeczka soli
·
4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·
300 ml ciepłej wody
Dodatki:
·
200 g suszonych pomidorów z oleju + kilka łyżek oleju spod
pomidorów
·
2 ząbki czosnku
·
sól
·
pieprz
·
2 czerwone cebule
·
szczypta cukru
·
500 g mozzarlli
·
270 g sera feta
·
gotowany boczek wędzony - pokrojony w cieniutkie
plasterki
·
pomidorki koktajlowe
·
łyżeczka suszonego oregano
·
łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy
łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski
wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju
spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną
oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone
blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w
cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy
wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki
koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy
bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg.
Smacznego!
zJADŁABYM :)
OdpowiedzUsuńjUTRO ROBIĘ TRYZMAJ KCIUKI :)
OdpowiedzUsuń