Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką
Składniki na ciasto:
·
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 3 łyżki
na zaczyn
·
1 jajko
·
2 żółtka
·
50 g świeżych drożdży
·
1/2 szklanki ciepłego mleka
·
150 g cukru pudru
·
3 łyżki cukru waniliowego
·
1/4 szklanki oleju rzepakowego
·
szczypta soli
·
skorka otarta z 1 pomarańczy
·
sok z pomarańczy
Na kruszonkę
cytrynową:
·
50 g zimnego masła
·
3 łyżki cukru pudru
·
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże
zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję
dodajemy mąkę i zalewamy ciepłym mlekiem- dobrze mieszamy, przykrywamy i
dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąki wysypujemy do dużej miski.
Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, olej, sól, skórkę i sok z pomarańczy.
Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od
dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi
swoją objętość. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy- ja
wybrałam kształt kwiatka. Odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowało.
Przygotowujemy kruszonką. Łączymy zimne masło, cukier puder, mąkę oraz skórkę z
cytryny- całość ma przypominać konsystencją mokry piasek. Kruszonkę wykładamy
na ciasto. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy
udekorowane cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz