Zdrowe babeczki bananowo-jogurtowe
Składniki na 9 babeczek:
·
210 g jogurtu naturalnego- ja użyłam Activie
·
1 jajko
·
2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
2 duże łyżki miodu spadziowego
·
szczypta soli
Banany, jogurt, jajko i siemię blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli. Dosmaczamy miodem i
ekstraktem waniliowym. Masę przekładamy do silikonowych foremek na małe
babeczki. Pieczemy ok. 30-35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pozostawiamy
w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby powoli wystygły (choć tak naprawdę najlepsze są jeszcze ciepłe, choć mogą nam wtedy troszkę opaść). Podajemy
same, polane miodem , jogurtem naturalnym
lub z ulubioną konfiturą. Smacznego!
na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały. Dzięki bananom są bardzo wilgotne :) .
UsuńŚwietny przepis! Moje już się pieką. :)
OdpowiedzUsuń