Kurczak w tempurze z nerkowcami na warzywnej kołderce z nutą octu balsamicznego
Składniki:
·
3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
·
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 jajko
·
1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
·
1 łyżeczka octu ryżowego
·
podwójna pierś z kurczaka
·
sól
·
pieprz
·
2 czerwone papryki
·
2 duże cebule
·
2 średnie marchewki
·
olej
·
łyżka pesto rosso z dodatkiem pepperoni
·
2 łyżki octu balsamicznego
Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w
drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie
plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą
już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale
dokładnie mieszamy.
Nerkowce podprażamy na suchej patelni.
Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w
zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę
łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej
rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym
cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym
oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu
wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy
nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża
pietruszka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz