Krakersy na smalczyku roślinnym
Składniki :
·
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
120g (opakowanie) smalczyku roślinnego z ziołami
ogrodowymi "Smakowita pajda"
·
8 łyżek zimnej wody
·
1 łyżka ziaren czarnego sezamu
·
1 łyżka miodu spadziowego
·
1 łyżeczka soli
Na
koktajlowe szaszłyki:
·
opakowanie pomidorków koktajlowych
·
50 g czarnego sezamu uprażonego na suchej
patelni
·
50 g roztopionego smalczyku roślinnego z ziołami
ogrodowymi "Smakowita pajda"
Mąkę łączymy z solą i sezamem. Dodajemy smalczyk roślinny -
musi być dobrze schłodzony. Całość siekamy nożem. Robimy dołeczek, dodajemy do
niego wodę i miód. Zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto.
Dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy
krakersy- ja wybrałam foremki w kształcie różnych zwierzątek (dla dzieciaków
będzie to dodatkowa frajda).Każde ciasteczko delikatnie nakłuwamy widelcem,
uważając by nie zrobić dziurek na wylot. Ciasteczka układamy na blasze
piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy ok. 15 minut w temp. 180
stopni, termoobieg. Podajemy same lub z koktajlowymi szaszłykami. Idealne są
również jako dodatek do zupy.
Pomidorki delikatnie nacinamy z obu stron, zalewamy wrzącą
wodą. Kiedy skórka zacznie pękać pomidorki wyławiamy i przekładamy do lodowatej
wody. Obieramy ze skórki. Każdy pomidorek maczamy w roztopionym na wolnym ogniu
smalczyku roślinnym, a następnie w uprażonych ziarnach czarnego sezamu.
Nakłuwamy na patyczki. Doskonała karnawałowa przekąska gotowa.
Bardzo dziękuję za dołaczenie do konkursu tym ciekawym przepisem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Majana
Dziękuję i równie serdecznie pozdrawiam :)
Usuń