Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Trzymajcie kciuki :)
.
Składniki:
·
450 g rozmrożonego, odciśniętego z nadmiaru wody
zmielonego szpinaku
·
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 niepełna łyżeczka soli
·
60 g (pół opakowania) smalczyku roślinnego
Smakowita Pajda zioła ogrodowe
·
1 jajko
Dodatkowo:
·
60 g roztopionego na wolnym ogniu smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe - do okraszenia gotowych kluseczek
·
twarożek ziarnisty chudy
·
płatki migdałowe uprażone na suchej patelni
Z podanych składników przygotowujemy dość
gęste ciasto- smalczyk smakowita pajda ucieramy ze szpinakiem, solą i
migdałami. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę. Kluseczki formujemy za pomocą łyżki
- ciasto rozprowadzamy na deseczce i maczając łyżkę z gorącej wodzie
"kładziemy" kluseczki bezpośrednio do garnka z wrzącą i osoloną wodą.
Kluseczki delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Kiedy to nastąpi, czekamy
jeszcze ok. 1-2 minutki i odcedzamy kluseczki.
Smaczne te kluseczki Ewo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za propozycje do konkursu
:)
Usuń