Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Wytrawna szpinakowa karpatka czyli Karpaty letnią porą
·
250 ml wody
·
110 g smalczyku roślinnego smakowita pajda z
ziołami ogrodowymi
·
szczypta soli
·
1,5 szklanki mąki pszennej
·
6 jajek
Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia,
dodajemy do niej smalczyk roślinny. Kiedy się rozpuści i połączy z wodą,
zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, następnie
ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą
masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko
przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy
dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero
następne. 2 tortownice o średnicy
26-27 cm smarujemy smalczykiem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie
równie części i wykładamy je do tortownic, starając się pozostawić ładne
pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
Przygotowujemy farsz:
Na farsz:
·
150 g świeżego szpinaku
·
250 g serka ricotta
·
250 g mascarpone
·
4 jajka
·
gałka muszkatołowa
·
2 ząbki czosnku
·
2 łyżki smalczyku roślinnego smakowita pajda z
ziołami ogrodowymi
·
2 garście uprażonych płatków migdałowych
·
1 łyżka
mąki kukurydzianje
·
3 łyżki pistacjowo-pietruszkowego pesto
·
kiełki rzodkiewki
Na patelni topimy smalczyk roślinny, dodajemy posiekany
czosnek. Chwilkę smażymy, następnie dodajemy świeży szpinak. Chwilkę smażymy.
Zdejmujemy z ognia. Serki łączymy z jajkami, doprawiamy
solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę przekładamy do szpinaku, ponownie stawiamy na palniku i chwilkę
smażymy na wolnym ogniu dodając przesianą mąkę kukurydzianą (cały czas mieszajmy, i pilnujmy, aby temperatura nie była zbyt wysoka). Kiedy masa lekko zgęstnieje ściągamy z
palnika, studzimy. Dodajemy uprażone płatki migdałowe.
Jeden placek ciasta ptysiowego smarujemy pesto. Wykładamy na
to szpinakowo-serowy farsz. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy kiełkami
rzodkiewki. Smacznego!
Wow, bardzo pomysłowy przepis! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńczegoś podobnego jeszcze nie widziałam, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję, za miłe komentarze i polecam przepis, bo jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalne , karpatka na słodko była zawsze moim ulubionym ciastem, trzeba spróbować też tej wersji wytrawnej :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam :)
Usuń