Na weekend zapraszam na kontrastowe makowce z dodatkiem mąki orkiszowej i z dodatkiem jabłuszka w masie makowej. Wychodzą przepyszne- dla mnie zdecydowanym faworytem jest czekoladowy! Makowczyki należy kroić na drugi dzień po upieczeniu. Ja jednak tyle nie wytrzymałam i rozkroiłam je dla swoich bliskich jeszcze ciepłe,co widać na zdjęciach :) .
Makowiec w wersji czekoladowej i w wersji klasycznej
Na ciasto:
·
50 g drożdży
·
ok. pół szklanki mleka
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
160g masła
·
3/4 szklanki cukru pudru
·
2 jaja
·
szczypta soli
·
skórka z cytryny
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
2 łyżki kakao
Masa makowa:
·
400 g maku
·
3 szklanki mleka
·
150 g masła
·
kilka (5-6) łyżek miodu do smaku
· 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
garść migdałów
·
garść orzechów włoskich
·
100 g suszonej żurawiny
·
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
·
2 żółtka
·
2 białka
·
szczypta soli
·
1 - 2 jabłka ze skórką
·
Zdobienie:
·
sok z cytryny
·
cukier puder ile zabierze
·
odrobina maku
Zaczyn: - drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru waniliowego, zalewamy
ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy
pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem
pudrem, dodajemy odrobinę soli, zaczyn, jajka, mąki, skórkę z cytryny.
Wyrabiamy, dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki maki, do drugiej kakao
i ponownie wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasta
podwoją swoją objętość.
Masa:- Mak gotujemy na małym ogniu w mleku ok. pół godziny. Przecedzamy i
trzykrotnie mielimy.
Masło, miód i cukier topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane migdały,
orzechy włoskie, żurawinę, mak oraz skórkę. Całość dobrze mieszamy i trzymamy
na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i ubite ze
szczyptą soli białka, starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz ekstrakt waniliowy,
mieszamy. Ciasto jasne i kakaowe wałkujemy na prostokąty. Na każdym
rozprowadzamy cienką warstwą połowę masy makowej. Zwijamy wzdłuż dłuższego
boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy
ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier do
pieczenia wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni.
Przygotowujemy lukier z soku z cytryny i pudru. Polewamy nim nieco przestudzone
makowce, posypujemy makiem. Możemy ozdobić orzechami czy skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz