Figowy sernik z awokado
Składniki
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
200 g zmielonych orzechów laskowych
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
150 g cukru brązowego
·
łyżka cukru waniliowego domowego
·
1 jajko
·
150 g zimnego masła
·
szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy spód.
Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier
waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką
wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką tortownicy o średnicy 27-28 cm. Podpiekamy ok. 20 minut temp.
180 stopni, termoobieg.
Warstwa
figowa:
·
150 g suszonych fig
·
4 łyżki śmietanki kremówki 36%
W garnku lekko podgrzewamy śmietankę z
drobno pokrojonymi figami. Kiedy nieco zmiękną, a śmietanka zacznie gęstnieć,
ściągamy z ognia. Blendujemy. Jeszcze ciepłą masą smarujemy ciepły, podpieczony
spód ciasta.
Masa
serowa z awokado:
·
500 g gęstego serka śmietankowego
·
250 g mascarpone
·
200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·
1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
łyżka mąki pszennej
·
szczypta soli
·
2 jajka
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
4 łyżki domowego cukru waniliowego
Dojrzałe awokado przekrawamy na pół,
usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki
oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ razem ze śmietaną 18% dokładnie
blendujemy. Uzyskamy ładną, lekko zieloną masę. W drugiej misce łączymy serek śmietankowy,
mascarpone, mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy masę z awokado oraz
żółtka- dokładnie mieszamy na gładką, aksamitną masę. Białka ubijamy ze
szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową z
awokado przekładamy na ciasto z figami. Pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni.
W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby
nadmiernie się nie spiekło. Upieczone
ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby
wystygło. Chłodzimy w lodówce.
Polewa
chałwowo-jogurtowa:
·
100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
·
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Chałwę ucieramy z jogurtem. Polewę
wykładamy na wystudzony, schłodzony sernik.
Do
dekoracji:
·
kilka suszonych fig
Gotowy, dobrze schłodzony sernik zdobimy
suszonymi figami. Smacznego!
pycha.... ciekawy pomysł z awocado w serniku :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące :) Naprawdę zupełnie wyjątkowy sernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :) . Serniczek rzeczywiście pyszny, znikł w ciągu jednego dnia :) .
OdpowiedzUsuńEwo pysznie tu u Ciebie. Zapraszamy również w Nasze skromne progi ;-) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) . Na bloga z przyjemnością będę zaglądać :) . Pozdrawiam serdecznie.
Usuńbardzo ciekawy przepis...awokado w serniku... na to nie wpadłam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda imponująco.
Serdeczności;-)