Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i porem
Składniki:
·
1,5 kg ziemniaków
·
3 młode pory
·
4 średnie marchewki
· 4-5 pętka kiełbasy myśliwskiej
·
masło do smażenia
·
olej do smażenia
·
300 g gęstego jogurtu naturalnego
·
1 jajko
·
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
· oscypek
Ziemniaki gotujemy al dente (11-12 minut).
Odcedzamy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie talarki. Marchewkę ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Pora tniemy w półtalarki. Na odrobinie masła z łyżką
oleju podsmażamy marchewkę i pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy
w plasterki, podsmażamy na odrobinie oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Wykładamy połowę ziemniaczanych talarków- układamy równą warstwę.
Doprawiamy odrobiną soli. Wykładamy podsmażone warzywa- marchewkę z porem. Na
to układamy warstwę kiełbaski. Na kiełbaskę ostatnią warstwę talarków
ziemniaczanych. Jogurt łączymy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, gałką
muszkatołową i pieprzem. Wylewamy na ziemniaki. Posypujemy startym oscypkiem.
Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z sałatką z roszponki i pomidorków
koktajlowych.
·
Roszponka 125 g
·
250 g pomidorków koktajlowych
·
1 papryczka pepperoni z oleju faszerowana serem
·
łyżka podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
2-4 łyżki oleju rydzowego GTS
·
sól
·
pieprz
Umytą
i osuszoną roszponkę przekładamy na talerz. Układamy przekrojone na pół
pomidorki koktajolwe. Papryczkę kroimy w cienkie półplasterki- rozsypujemy po
całej sałatce. Łączymy ze sobą miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz olej.
Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz