Nadzionko
·
70 dag wątróbki drobiowej
·
2 udka z kurczaka
·
1 cebula
·
1,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
·
2 duże pęczki pietruszki
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
1-2 łyżki bułki tartej
·
skórki z kurczaka na woreczki
·
rosół do gotowania nadzionka
Ze skórek z kurczaka szyjemy podłużne
sakiewki. Jeśli nie uda się nam uzbierać skórek z kurczaka , nadzionko możemy
zawinąć w folię spożywczą, w postaci małych roladek - cukierków i w takiej postaci je ugotować.
Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z
cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajka, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze
wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i
pieprzem. Przekładamy do przygotowanych woreczków ze skóry. Dobrze zamykamy
wykałaczkami. Gotujemy w rosole lub wywarze warzywnym- w zależności od
wielkości naszego nadzionka 40-50 minut. Podajemy albo jako danie obiadowe,
albo po wystudzeniu jako świetny dodatek do pieczywa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz