Oponki serowe i migdałowe
Składniki:
·
200 g miękkiego masła
·
50 g zmielonych migdałów
·
1 szklanka cukru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
400 g twarogu mielonego
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
3 jajka
·
łyżka spirytusu
·
szczypta soli
·
skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
·
sok z porzeczek lub cytryny
·
cukier puder ile zabierze
Wyrabiamy ciasto- łączymy składniki sypkie- mąkę, , cukier,
cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło,
twaróg, jajka i spirytus - wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Dzielimy na pół.
Do jednej części dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na
grubość ok. 1 cm. Krążki wykrawamy szklanką lub specjalną obręczą, środki kieliszkiem lub małą foremką do wycinania ciasteczek. Smażymy na rozgrzanym
oleju aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Polewamy lukrem na bazie soku z czarnych
porzeczek i lukrem na bazie soku z cytryny. Możemy udekorować ozdobami z
czekolady. Smaczne są też posypane samym cukrem pudrem. Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie i jak na smakołyk na tłusty czwartek orzeźwiająco i nie tak tłusto :) i kolorowa jak na koniec karnawału przystało :)
OdpowiedzUsuń