środa, 26 lutego 2014

Oponki serowe i migdałowe

 Jutro tłusty czwartek,więc na blogu nie może zabraknąć tematycznego wpisu. Zapraszam na pyszne, proste i w miarę szybkie do przygotowania oponki w dwóch smakach. Dekoracja również dwukolorowa, ale efekt końcowy tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Słodkości wyszły pyszne, puszyste, delikatne i - co ważne- wcale nie tłuste ;) . Polecam!

Oponki serowe i migdałowe 




Składniki:
·         200 g miękkiego masła
·         700 g mąki + do podsypania
·         50 g zmielonych migdałów
·         1 szklanka cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         400 g twarogu mielonego
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         3 jajka
·         łyżka spirytusu
·         szczypta soli
·         skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
·         sok z porzeczek lub cytryny
·         cukier puder ile zabierze 

Wyrabiamy ciasto- łączymy składniki sypkie- mąkę, , cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową  oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, twaróg, jajka i spirytus - wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Krążki wykrawamy szklanką lub specjalną obręczą, środki kieliszkiem lub małą foremką do wycinania ciasteczek. Smażymy na rozgrzanym oleju aż ładnie się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.  Polewamy lukrem na bazie soku z czarnych porzeczek i lukrem na bazie soku z cytryny. Możemy udekorować ozdobami z czekolady. Smaczne są też posypane samym cukrem pudrem. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smacznie i jak na smakołyk na tłusty czwartek orzeźwiająco i nie tak tłusto :) i kolorowa jak na koniec karnawału przystało :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)