Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy z jeżynami
Składniki:
·
100 g
herbatników
·
110 g
sezamków
·
100 g
miękkiego masła
·
2 łyżki
brązowego cukru
·
100 g zimnej
gorzkiej czekolady
Herbatniki,
czekoladę i sezamki kruszymy
w malakserze. Dodajemy do nich stopione masło i cukier całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać
konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy
o średnicy 26cm.
Masa serowa:
·
2 galaretki
cytrynowe
·
2 czekolady
białe
·
1 kg sera
twarogowego trzykrotnie zmielonego
·
100 g
miękkiego masła
· wiórki kokosowe 150 g
·
4 łyżki
miodu spadziowego
·
1,5 szklanki
gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
Galaretki
rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Dodajemy połamaną na kawałki
białą czekoladę i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa
przestygła i zaczęła lekko tężeć. Masło
ucieramy z miodem. Dodajemy stopniowo ser i lekko tężejącą masę
galaretkowo-czekoladową. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe- delikatnie
mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do
lodówki.
Dekoracja:
·
wiórki
kokosowe
·
54 g
sezamków
Do boków ciasta przyklejamy połówki ciasteczek-sezamków
i wiórki kokosowe.
Polewa jeżynowa:
·
konfitura
jeżynowa - 2 łyżki
·
100 g
mlecznej czekolady
W rondelku podgrzewamy konfiturę. Dodajemy pokruszoną
czekoladę i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem
polewamy sernik. Smacznego!
Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń