Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni
Składniki:
Na ciasto:
·
0,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
1,5 szklanki
mąki gryczanej
·
1 żółtko
·
1 jajko
·
1 łyżka
kwaśnej śmietany 18%
·
0,5 szklanki
oleju aromatyzowanego- ja użyłam miksu olejów spod marynowania grillowanej
papryki, grillowanej cukinii i papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego
oleju zaostrzył ciasto)
·
1/2 łyżeczki
soli
·
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Z podanych
składników zagniatamy ciasto- mąki
wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i
śmietaną, dodajemy olej i szybko
wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera
z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się
sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować
dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy
do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód
widelcem. Pieczemy ok. 20 minut,
termoobieg 180 stopni.
Farsz:
·
450 g mrożonej dyni
·
250 g wędzonego parzonego boczku
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
2 łyżki gęstego sera mielonego śmietankowego
·
2 ząbki czosnku
·
1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona
pesteczek
Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek. Przekładamy na talerz. Na
pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pod
koniec dodajemy posiekaną papryczkę.
Dodajemy rozmrożoną dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente.
Zdejmujemy z ognia. Śmietanę łączymy z serkiem. Do dyni dodajemy boczek oraz
mieszankę śmietany z serkiem. Doprawiamy
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na
spód:
·
łyżka sera trzykrotnie mielonego
·
sól
·
pieprz
Podpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie
ucieramy masło orzechowe oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem). Wykładamy
dyniowy farsz.
Na
wierzch
·
garść parmezanu
·
garść pistacji
·
duża garść pestek dyni
·
świeża kolendra
Pistacje blendujemy z parmezanem. Mieszanką
posypujemy dynię. Dodajemy pestki dyni. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25
minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z
pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz sosem jogurtowym z
dodatkiem fety.
Sos:
·
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·
łyżka sera feta
·
ząbek czosnku
·
pieprz
Jogurt łączymy z fetą, dodajemy
przeciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Feta i dynia <B :)
OdpowiedzUsuń