Pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty w połączeniu z wyrazistym smakiem czosnku i pepperoni przełamanym słodyczą, tak bardzo ukochanej przeze mnie, kalarepki. Zapraszam.
Spaghetti z kalarepką, czosnkiem i pepperoni
SKŁADNIKI:
- 400 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum
- 1 duża kalarepka
- 3 ząbki czosnku
- 6 ząbków czosnku z oleju chilli
- 1 duża papryczka pepperoni z serkiem
- 1 cebula
- 15 sztuk pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- 100 g sera gouda startego na tarce o dużych oczkach
- świeża bazylia do podania
- olej rzepakowy - kilka łyżek
Spaghetti z kalarepką, czosnkiem i pepperoni - PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną kalarepkę, po chwili dodajemy cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę pepperoni. Całość chwilkę smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do gorącego makaronu przelewamy sos, całość dobrze mieszamy. Dodajemy starty ser i ponownie mieszamy. Możemy ewentualnie dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem. Całość podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń