Nagus (tak tą babkę ziemniaczaną nazywała moja babcia) jest dla mnie smakiem dzieciństwa, do którego z przyjemnością powracam. Wykończony dekoracyjnie boczkiem ładnie prezentuje się na każdym stole
Nagus - moje smaki dzieciństwa
- Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 800 g boczku surowego wędzonego
- kilka długich, cienkich plastrów boczku gotowanego wędzonego
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana 18%
Nagus PRZYGOTOWANIE:
Surowy wędzony boczek kroimy w zgrabną kostkę i przesmażamy na patelni, aż ładnie się zezłoci. Ziemniaki obieramy i razem z cebulą albo ucieramy na tarce o dużych oczkach, albo blendujemy za pomocą specjalnej końcówki. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajka, przygotowany boczek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Silikonową foremkę wykładamy plastrami boczku, przelewamy masę ziemniaczaną. Z podanych proporcji wyjdą 2 duże keksówki nagusa. Pieczemy 1-1,5 h, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz