środa, 21 maja 2014

Konfetti kukurydziano-szczypiorkowe na oleju rzepakowym

Dziś zapraszam na pyszne, mega proste i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie - konfetti kukurydziano-szczypiorkowe. Kukurydza bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A, K i C idealnie komponuje się ze  szczypiorkiem (zerwanym prosto z przydomowego ogródka :) ) i olejem rzepakowym. Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne w naszej diecie, gdyż to  w nich rozpuszczalne są niektóre cenne witaminy (właśnie wyżej wymienione D,E,A i K). Niewielka ilość oleju rzepakowego będzie doskonałym wyborem. Jest on również  naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dba o nasze dobre samopoczucie, sprawną pracę serca, nerek i mózgu. 


Konfetti kukurydziano-szczypiorkowe na oleju rzepakowym

Składniki:
·         2 ugotowane kolby kukurydzy
·         250 g pomidorków koktajlowych
·         2 pęczki szczypiorku
·         twaróg solankowy wędzony 150 g
·         sól
·         pieprz
·         4 łyżki oleju rzepakowego
·         garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Z ugotowanych, przestudzonych kolb kukurydzy odcinamy ziarna. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Chwilkę smażymy, aż straci swoją surowość.

 Dodajemy ziarna kukurydzy oraz przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. 

Całość chwilkę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy pestkami dyni  oraz rozkruszonym twarogiem solankowym wędzonym. Danie podajemy ciepłe. Smacznego! 



2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)