Mus rabarbarowy
·
3 jajka
·
3 żółtka + 3 białka
·
1 szklanka + 2 łyżki cukru pudru
·
250 ml śmietany kremówki
·
500 g rabarbaru
·
łyżka masła
·
szczypta soli
·
4 łyżki miodu akacjowego
·
skórka z pomarańczy
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki
i przesmażamy na łyżce masła do miękkości. Dosładzamy miodem. Blendujemy na
gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.
Miksujemy
3 jajka, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, skórkę z pomarańczy i sól na gładką puszystą masę nad gorącą
kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć- zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną
masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
Schłodzoną masę jajeczną łączymy z musem
rabarbarowym, śmietaną oraz ubitymi
białkami- najlepiej zrobić to szpatułką.
Mus przekładamy albo do małych pucharków albo do jednego dużego.
Dekorujemy. Smacznego!
Masz głowę pełną pomysłów...apetycznie wyglada ten mus :)
OdpowiedzUsuńBen
Gratuluję debiutu prasowego! Przepis brzmi dobrze, lubię rabarbar, ale nie wiem, czy dam radę. Czy mus może się w którymś momencie zważyć albo "upaść" ? Sprawdzi się w czasie upału? Pozdrawiam! MałgoŚ
OdpowiedzUsuń