sobota, 24 maja 2014

Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - idelany na Dzień Matki!

Dziś ciasto wyjątkowe. A musi być takie, gdyż przygotowane zostało z okazji Dnia  Matki. Wprawdzie 26 maja dopiero w poniedziałek, jednak to właśnie w weekend zawsze mamy więcej czasu i u mnie w domu to jakże ważne święto  postanowiliśmy nieznacznie przesunąć w czasie :) . Jeśli nie macie pomysłu, czym zaskoczyć swoje kochane mamy, to  proponowane dziś przeze mnie ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Delikatne, kremowe, mocno truskawkowe. Przygotowane na zdrowszej mące- orkiszowej pełnoziarnistej oraz  na dobrym tłuszczu - oleju rzepakowym .
Ciasto robi wrażenie nie tylko smakowe, ale również wizualne. Najlepiej smakuj 3-4 godziny po przygotowaniu, kiedy dobrze się schłodzi, ale ciasto pozostanie nadal świeże i zbytnio nie nawilgnie. Gorąco polecam! Mojej mamie bardzo smakuje :) .

Przepis został uznany za jeden z najlepszych w kategorii deser w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU i zajął zaszczytne III miejsce  .

Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - idelany na Dzień Matki! 



Na ciasto:
·         250 ml wody
·         110 ml oleju rzepakowego
·         szczypta soli
·         1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         6 jajek


Wodę z solą i olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero  następne. 3  tortownice o średnicy 24-25  cm smarujemy masłem  i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni.  Ciasto studzimy.

Masa truskawkowa:
·               dżem truskawkowy
·                500 g truskawek kaszubskich ChOG
·                ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
·                duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
·                czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·                2 żółtka
·                1/2 szklanki mleka
·                200 g miękkiego masła



Truskawki  i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić truskawkowego  budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń. Gotową masę truskawkową  przekładamy na jeden spód ciasta posmarowanego dżemem truskawkowym.   

·         ok. 700 g truskawek kaszubskich ChOG

Na tak przygotowanym cieście układamy całe truskawki. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim plackiem.
Masa waniliowo-serowa:
·         200 g miękkiego masła
·         500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         sok z 1 dużej cytryny
·         3 łyżki mleka w proszku
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mleko w proszku  i jeszcze raz dobrze mieszamy.  Na drugi placek wykładamy masę serową. Na masę serową układamy trzeci  placek. 

·      galaretka truskawkowa
Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Studzimy. W lekko tężejącej galaretce maczamy truskawki. Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony.Smacznego!















5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale!!! MałgoŚ

    OdpowiedzUsuń
  2. przecudne i na pewno mega smaczne! no i bez tej gorszej pszenicy :) orkisz pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mam tylko jedna tortownice :( czy moge blaty piec jeden po drugim? Bardzo bym chciała upiec ten piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) . Oczywiście - można upiec blaty jeden po drugim. Po prostu będziemy musieli poświęcić na to ciut więcej czasu. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko się udało, a tort zasmakował :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)