Ciasto robi wrażenie nie tylko smakowe, ale również wizualne. Najlepiej smakuj 3-4 godziny po przygotowaniu, kiedy dobrze się schłodzi, ale ciasto pozostanie nadal świeże i zbytnio nie nawilgnie. Gorąco polecam! Mojej mamie bardzo smakuje :) .
Przepis został uznany za jeden z najlepszych w kategorii deser w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU i zajął zaszczytne III miejsce .
Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy - idelany na Dzień Matki!
Na ciasto:
·
250 ml wody
·
110 ml oleju
rzepakowego
·
szczypta
soli
·
1,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
6 jajek
Wodę z solą i
olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim
płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość
zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy
stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy
dopiero następne. 3 tortownice o średnicy 24-25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie
części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne
pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
·
dżem
truskawkowy
·
500 g truskawek kaszubskich ChOG
·
ok. 12 łyżek
cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
·
duży budyń
waniliowy (na 3/4 l mleka)
·
czubata
łyżka mąki ziemniaczanej
·
2 żółtka
·
1/2 szklanki
mleka
·
200 g
miękkiego masła
·
ok. 700
g truskawek kaszubskich ChOG
Na tak
przygotowanym cieście układamy całe truskawki. Część wykorzystamy na samym
końcu do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim plackiem.
Masa waniliowo-serowa:
·
200 g
miękkiego masła
·
500 g gęstego
serka śmietankowego o smaku waniliowym
·
2 łyżki
cukru waniliowego
·
sok z 1
dużej cytryny
·
3 łyżki
mleka w proszku
Masło
ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze
mieszamy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na drugi
placek wykładamy masę serową. Na masę serową
układamy trzeci placek.
·
galaretka truskawkowa
Galaretkę
rozrabiamy w szklance gorącej wody. Studzimy. W lekko tężejącej galaretce
maczamy truskawki. Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do
lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony.Smacznego!
Wygląda wspaniale!!! MałgoŚ
OdpowiedzUsuńprzecudne i na pewno mega smaczne! no i bez tej gorszej pszenicy :) orkisz pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńNiestety mam tylko jedna tortownice :( czy moge blaty piec jeden po drugim? Bardzo bym chciała upiec ten piękny tort :)
OdpowiedzUsuńWitaj :) . Oczywiście - można upiec blaty jeden po drugim. Po prostu będziemy musieli poświęcić na to ciut więcej czasu. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko się udało, a tort zasmakował :)
Usuń