Kotleciki z ziarna orkiszu na oleju rzepakowym z balsamiczno-miodową sałatą
Kotleciki:
- 400 g ziarna orkiszu
- 2 jajka
- sól do smaku
- pęczek szczypiorku
- łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść uprażonych pestek dyni
- olej rzepakowy do smażenia
Sałatka:
·
2 łyżki
oleju rzepakowego
·
2 łyżki octu
balsamicznego
·
sok z połowy
cytryny
·
łyżeczka
miodu akacjowego
·
łyżeczka
soli
·
pieprz do
smaku
·
mix sałat-
ja wybrałam roszponkę
PRZYGOTOWANIE:
Ziarno
orkiszu należy przelać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia w
wodzie. Następnego dnia orkisz odcedzamy i gotujemy w świeżej, osolonej wodzie
do miękkości. Ziarno studzimy. Przekładamy do dobrego blendera stacjonarnego,
dodajemy pozostałe składniki- jajka, śmietanę, olej rzepakowy, przyprawy -
całość dokładnie blendujemy. Dodajemy
szczypiorek i pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy
okrągłe kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na
rumiano z obu stron. Kotleciki podaję na różne sposoby- z sadzonym jajkiem i
szparagami. Dziś proponuję z sałatką z dressingiem na bazie octu balsamicznego i miodu.
Roszponkę polewamy
domowym dressingiem. Aby przygotować dressing wystarczy dokładnie wymieszać ze
sobą 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu balsamicznego, sok z połowy
cytryny, łyżkę miodu akacjowego, łyżeczkę soli, pieprz do smaku. Na sałacie
układamy kotleciki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz