Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki
SKŁADNIKI (na ok. 90 małych ciasteczek):
- Składniki:
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400 g masła
- 1 1/3 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
- szklanka otrąb owsianych
- garść suszonej żurawiny
- garść siekanych orzechów włoskich
- garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
- garść posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki chałwy
- garść sezamu białego i garść sezamu czarnego
- szczypta soli
Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - PRZYGOTOWANIE:
W malakserze ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i brązowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy płatki i otręby. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy suszoną żurawinę i lekko przesiekane orzechy włoskie. Do drugiej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i gorzką czekoladę. Do trzeciej dodajemy pokruszoną chałwę oraz sezam. Ciasto delikatnie mieszamy z dodatkami. Dzięki temu uzyskamy ciasteczka owsiane o trzech smakach. Maczamy dłonie w wodzie, bierzemy kawałek ciasta - im mniejsze ciasteczka zrobimy, tym będą bardziej chrupiące. Formujemy z niego malutkie ciasteczko. Lepiąc ciasta chałowo-sezamowe warto dłonie zamiast w wodzie oprószyć mąką- po dodaniu chały ciasto robi się bardziej lepiące. Ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej w dużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni termoobieg ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz