Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów
- duża garść drobno posiekanej pietruszki
- skórka otarta z jednej cytryny
- odrobina świeżo startego imbiru
- łyżka otrąb owsianych
- łyżka oleju rzpekaowego
- sól do smaku
- garść pestek słonecznika
- 100 g sera bałkańskiego
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, pestki słonecznika, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Rozkruszamy ser bałkański. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz